Bize Ulaşın
Bize Ulaşın
Kullanım Koşulları
Aydınlatma Metni
Site Haritası
15 Ekim Cumartesi günü, kas-iskelet sistemi hastalıklarına dikkat çekmek amacıyla, Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Kliniği tarafından “Romatizmalı Adımlar” yürüyüşü düzenleniyor.
11 Ekim 2011, Gaziantep – Romatizmal hastalıklar, 7’den 70’e her yaştan insanın hayatında görülebilen ve sebep olduğu belirtiler (ağrı, şişlik, vs) nedeniyle hastaların sağlıklarını olduğu kadar sosyal hayatlarını önemli ölçüde etkileyen ve hatta yaşam sürelerini kısaltabilen hastalıklar. Bu grup içinde en sık rastlanan hastalıklardan biri de, bağışıklık sisteminin başta eklemler olmak üzere vücuttaki dokularda hasara neden olması sonucu ortaya çıkan ve kalıcı sakatlık/kısıtlılığa sebep olabilen kronik bir hastalık olan Romatoid Artrit (RA).(1,2,3) Romatoid artritin sıklığı, genel olarak %0,5-1 olarak bildirilmekte. Bu da, ülkemizde 350 ila 700 bin kişinin bu hastalıktan etkileniyor olabileceğini gösteriyor.(1,3)
Ankilozan spondilit (AS) ise, spondiloartritler adı verilen bir hastalık grubu içinde yer alan, yaklaşık olarak her 200 erişkin bireyden birinde görülen kronik romatizmal bir hastalık. En önemli belirtisi bel/sırt ağrısı olmakla birlikte, çevresel eklem (örn: kalça) ve diğer organların (gözde üveit, inflamatuar barsak hastalığı) tutulumu da gözlenebilmekte. AS hastaları için geçerli olan en önemli risklerden biri, hastalığın seyri sırasında omurgada hareket kısıtlılığı ve şekil bozukluğu (örn: kamburluk) gelişmesi.(4,5) AS, sıklıkla, en üretken çağ olan çalışma çağındaki erkekleri etkilemektedir.(6)
İnsanların sağlığını ve sosyal yaşamlarını tehdit eden bu hastalıklara dikkat çekmek amacıyla 12 Ekim, Dünya Artrit Günü olarak ilan edilmiştir.
Hastaların hareket kabiliyetlerini önemli ölçüde kısıtlayabilen ve günlük yaşamlarında engellere neden olan RA ve AS hastalıklarına vurgu yapmak için düzenlenen yürüyüşün, katılımcıların 15 Ekim Cumartesi günü 8:30’da Gaziantep Üniversitesi Hastanesi Poliklinik binası önünde buluşmasının ardından, Gaziantep Burç Ormanı’nda, saat 9:00’da başlaması planlanmaktadır.
“Romatizmalı Adımlar” yürüyüşünün düzenlenmesine öncülük eden Gaziantep Üniversitesi Romatoloji Bilim Dalı’ndan Doç. Dr. Ahmet Mesut Onat, 12 Ekim Dünya Artrit Günü ve romatolojik hastalıklar konusunda şunları ifade etmektedir: “Romatoloji hastalarının büyük çoğunluğu zararlı olduğu ya da eklem ağrılarına neden olacağı kanısıyla fiziksel sosyal aktivitelerden kaçınma eğilimi gösteriyor. Oysa doğru aktiviteler seçildiği takdirde, hastalar bu egzersizlerden önemli ölçüde yarar görebilmektedirler. ‘Romatizmalı Adımlar’ yürüyüşüyle biz hem bu noktalara dikkat çekmeyi hem de toplumu romatizmal ağrılar, Dünya Artrit Günü, hastaların sorunları ve alınabilecek önlemler konusunda bilinçlendirmeyi hedefliyor ve destekleri için herkesi Cumartesi günü gerçekleştireceğimiz yürüyüşümüze davet ediyoruz.”
1. Lee DM, Weinblatt ME. Rheumatoid arthritis. Lancet 2001; 358: 903-911.
2. Dhillon S et al. Etanercept; a review of its use in the management of rheumatoid arthritis. Drugs 2007; 67(8): 1211-1241.
3. Caporali R et al. Treatment of rheumatoid arthritis with anti-TNF-alpha agents: A reappraisal. Autoimmunity Reviews 2009; 8: 274- 280.
4. Atagündüz P et al. Determinants of early radiographic progression in ankylosing spondylitis. J Rheumatol 2010; 37: 2356- 2361.
5. Haibel H, Sieper J. Use of methotrexate in patients with ankylosing spondylitis. Clin Exp Rheumatol 2010; 28 (Suppl 61): S128- S131.
6. http://emedicine.medscape.com/article/332945- overview#a0199