Bize Ulaşın
Bize Ulaşın
Kullanım Koşulları
Aydınlatma Metni
Site Haritası
Sabah kalkar kalkmaz sigara paketine mi sarılıyorsunuz?
Hastayken bile sigara içmeden yapamıyor musunuz?
Sigaraya ne kadar bağımlı olduğunuzu öğrenmek ister misiniz?
Sigara içen ve bırakmak isteyenlere yardımcı olmak üzere yayına geçen Sendebirakabilirsin.com’da, Nikotin Bağımlılık Testini çözerek bağımlılık düzeyinizi öğrenebilir, sigarayı bırakmak için destek alabileceğiniz size en yakın sigara bırakma merkezlerine aynı adresten ulaşabilirsiniz.
20 Haziran 2013, İstanbul - Sigara içenler, Sendebirakabilirsin.com adresinde Fagerstörm Nikotin Bağımlılık Testini çözerek bağımlılık seviyelerini ölçüyor, sigarayı bırakmak için ilk adımı atarak sigarasız hayata merhaba diyor.
Araştırmalara göre sigarayı bırakmanın 5 temel adımı şöyle tanımlanıyor:
Sigara içenlerin bağımlılık seviyelerini ölçebilecekleri Nikotin Bağımlılık Testi iki dakikadan kısa sürede çözülebiliyor. İsveçli psikolog Karl O. Fagerstörm tarafından nikotine olan fiziksel bağımlılığın düzeyini saptamak amacıyla geliştirilmiş olan test, Sendebirakabilirsin.com adresinde sigara içenlerin bağımlılık seviyesini otomatik olarak hesaplıyor. Site, bağımlılık seviyesini ölçtükten sonra en yakın sigara bırakma merkezlerinin adres ve iletişim bilgilerini tek tek sıralıyor.
Sigarayı bırakmaya karar verenlere ihtiyaç duydukları desteği vermeyi hedefleyen sitede içiciler ayrıca, Sigarayı Bırakmak İçin İpuçları, Sigara Bırakmaya Hazırlanma ve Bıraktıktan Sonra gibi başlıklar altında kendilerine yardımcı olacak bilgilere de ulaşabiliyor.
Ülkemizde on beş yaş ve üzerindeki yetişkinlerin %31,2’si (yaklaşık 16 milyon kişi) halen sigara içiyor. Sigara kullanımının cinsiyetler arasındaki oranı ise erkeklerde (%50,6) kadınlara (%16,6) göre daha fazla. Halen sigara içenlerin yarısından fazlası (%53,0) sigarayı bırakmayı istediğini, ancak bu kişilerin sadece %10,0’ı gelecek bir ay içinde sigarayı bırakmayı planladığını ifade ediyor. İlk sigara deneyimlerine erken yaşta başlayan gençlerin düzenli sigara kullanıcısı olma ihtimalleri daha yüksek olurken, sigarayı bırakma ihtimalleri de daha düşük oluyor. 21 yaşına kadar sigara içmemiş olanların daha sonra başlama olasılığı da düşük oluyor.